Organist Peter Eilander verzorgt op dinsdag 6 augustus het vierde orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Hij speelt een afwisselend en aansprekend programma met koraalmuziek en een selectie aan orgelliteratuur, waaronder ook Frans-romantische werken. Het programma toegelicht Eilander opent het concert met een inleidende koraalbewerking van Feike Asma (1912-1984). Welk lied we gaan horen, blijft een verrassing. Vervolgens klinkt er een werk van Johann Sebastian Bach (1685-1750): het Preludium in e-moll (BWV 548). Eilander nam dit stuk (inclusief de fuga) ook op in de Dom van Riga voor zijn nieuwste CD BACH & Influence. Het Preludium staat bekend als een stuk met een zwaarmoedig karakter. Muziek die ook prima klinkt op het Van Deventer-orgel uit 1756 zijn de Sonates van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847). Eilander speelt Sonate IV, die bestaat uit vier delen. De opening Allegro con brio ( = levendig, 'met vuur') klinkt wervelend en een tikkeltje onstuimig. Het Andante religioso ( = rustig gaand, religieus en plechtig klinkend) vormt een rustig vervolg, dat klinkt als een stukje kerkmuziek. Het zangerige en melodieuze Allegretto ( = een beetje allegro) is het derde deel van deze Sonate. Het Allegro maestoso e vivace ( = opgewekt, majestueus en levendig) is een indrukwekkend slot van de Sonate IV. Rustiger klanken volgen met het Allegretto Grazioso ( = een beetje allegro, sierlijk) van Berthold Tours (1838-1911). Dit is een opgewekt stuk met een leuke melodie, waarbij de fluitregisters van het orgel aan bod komen. Muziek van Alexandre Guilmant (1837-1911) klinkt niet vaak op het Nijkerkse orgel, dat al ruim 80 jaar oud was toen Guilmant werd geboren. Toch biedt het orgel qua klankkleuren voldoende mogelijkheden voor sommige van zijn muziek. Eilander programmeert het Grand Choeur Triomphale. De titel van dit stuk zegt al hoe het klinkt: groots en triomfantelijk. Ook klinkt het Verset uit de Fantaisie pour l'orgue, Opus 19 no. 5. Dit is een luchtig en vrolijk werk dat een kort intermezzo vormt. Het feestelijke stuk Festliche Music alla Handel van Sigrid Karg-Elert (1877-1937) vormt het voorlaatste programmapunt. Het is een fanfare-achtig werk dat met de prachtige tongwerken erg mooi zal klinken in Nijkerk. Het concert wordt besloten met een eigen koraalfinale van Peter Eilander.
Van harte welkom Het concert op dinsdag 6 augustus begint om 20.00 uur. De toegang is gratis; aan de uitgang wordt gecollecteerd. Na afloop is er in ‘t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen bezoekers elkaar ontmoeten en napraten met de organist. NIEUWS DIRECT IN UW MAILBOX? Ontvang onze e-mailnieuwsbrief en mis geen enkele concertaankondiging meer!
0 Comments
Op dinsdag 23 juli verzorgt Rien Donkersloot het derde orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Het programma bestaat uit verzoeknummers die liefhebbers van tevoren hebben ingediend. Er komt geliefde muziek op de lessenaar van Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, Cor Kint, Franz Liszt en Feike Asma. Bovendien speelt Donkersloot twee improvisaties. Het programma toegelicht Donkersloot opent het concert met het Preludium in D (BuxWV 139) van Dietrich Buxtehude (1637-1707). Het is een virtuoos en feestelijk stuk in de stijl van de Noord-Duitse barok. Daarna komt een improvisatie waarvan het onderwerp nog een verrassing is. Dan drie werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Allereerst het koraalwerk Schmücke dich, o liebe Seele (BWV 654) uit de Leipziger Choräle. Hierna is het tijd voor één van Bachs bekendste fuga's: de Fuga Gigue in G dur (BWV 577). Een feest om te horen! Vervolgens klinkt de bekende koraalbewerking Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 645). Hierna is het tijd voor muziek van Nederlandse bodem: de Fantasie over Een vaste Burg van Cor Kint (1890-1944). Deze componist was vooral actief als violist, maar schreef ook een aantal orgelwerken. Muziek van Franz Liszt (1811-1886) wordt niet vaak gespeeld op het Nijkerkse orgel dat stamt uit de periode van de barok. Donkersloot programmeert de Consolation no. 3 in Des. Hierna komt een bekend muziekstuk uit de geliefde 'Jan Zwart-school': de koraalbewerking over Komt als kind'ren van het Licht van Feike Asma (1912-1984). Donkersloot besluit het concert met een improvisatie. Wie weet is er dan nog een kans om ter plekke een verzoek door te geven.
Van harte welkom Het concert op 23 juli begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Aan de uitgang is er een collecte. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk gelegenheid tot ontmoeting met andere bezoekers en de organist. Hierbij krijgt u een kopje koffie of thee. NIEUWS DIRECT IN UW MAILBOX?Ontvang onze e-mailnieuwsbrief en mis geen enkele concertaankondiging meer!
|
.
August 2024
|