Orgel Grote Kerk Nijkerk
  • Home
  • Agenda
  • Nieuws
  • Het orgel
    • Historie
  • Fotoalbum
    • Foto's Open Monumentendag 2019
    • Foto's orgelconcert Laurens de Man
    • Foto's orgelconcert Minne Veldman
    • Foto's orgelconcert Sietze de Vries
    • Foto's orgelconcert Arjan Breukhoven
    • Foto's nieuwjaarsconcert 2019
    • Foto's Open Monumentendag 2018
    • Foto's orgelconcert Ronald de Jong 2018
    • Foto's orgelconcert Harm Hoeve 2018
    • Foto's orgelconcert Jan Hage 2018
    • Foto's orgelconcert Bert den Hertog 2018
    • Foto's orgelconcert Willem van Twillert 2018
    • Foto's Kerstzang 2017
    • Foto's Open Monumentendag 2017
  • Info & contact
    • Inschrijven Nieuwsbrief
  • Blog

Kerstzang op Kerstavond in de Grote Kerk

12/12/2018

0 Reacties

 
Op Kerstavond (24 december) opent de Grote Kerk van Nijkerk haar deuren voor de jaarlijkse kerstzang. Vanaf 19.30 uur kan iedereen bekende kerstliederen zingen, genieten van kerstmuziek en luisteren naar het kerstverhaal. 
Foto
Bekende kerstmuziek
Het koperensemble Strepitus Maximus en het Nijkerkse Tiener- en kleinkoor o.l.v. Wilma Gardebroek nemen daarbij een belangrijk deel van het programma voor hun rekening. Het programma vermeldt liederen als 'Nu daag het in het oosten', 'Daar is uit 's werelds duist're wolken' en 'Stille nacht'. 
​Bas Blankesteijn begeleidt de samenzang op het Van Deventer-orgel. Dominee M.K. de Wilde verzorgt de meditatie. Andere medewerkenden zijn Sharon Wisse-van der Borden (piano - koorbegeleiding) en Diederik Blankesteijn (piano en orgel).
​Welkom!
​De kerstzang is gratis toegankelijk en begint om 19.30 uur. 
Foto
0 Reacties

Willeke Smits verzorgt laatste orgelconcert van deze zomer in Grote Kerk Nijkerk

15/8/2018

0 Reacties

 
Voor het zesde en laatste orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk neemt er een dame plaats aan de klavieren: Willeke Smits. Zij speelt op dinsdag 28 augustus een programma met het bekendste orgelwerk aller tijden, andere herkenbare klanken en minder bekende, verrassende muziek. ​
Foto
De Toccata en Fuga in d-moll
Smits opent het concert met het bekendste orgelstuk aller tijden: de Toccata en Fuga in d-moll (BWV 565) van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Hiermee is het Van Deventer-orgel uit 1756 meteen in al z’n glorie te beluisteren. Na deze spetterende opening volgt een werk waarbij iedereen weg kan dromen. De zachte klanken van het orgel, met de wondermooie fluitregisters, zijn te horen in een koraal en variaties over Vater unser im Himmelreich van Toon Hagen (1959) die organist van de Grote Kerk in Zwolle is. De stijl van deze muziek wordt wel minimalistisch genoemd. De sfeer is wat mystiek en het publiek zal vast ademloos stil luisteren: ogen dicht en genieten! Hierna gaan we terug naar de barok met de Fuga in g van Johann Adam Reincken (1623-1722), een levendig werk van één van Bachs voorbeelden. Vervolgens staat Psalm 23 op het programma: eerst een lieflijke en sfeervolle bewerking van Ad Wammes (1953) en daarna drie variaties van Jan Pieterszoon Sweelinck.
Via vrolijke klanken naar het slotakkoord
Daarna opnieuw muziek van Ad Wammes (1953): Happiness. Dit werk is bijzonder aan Willeke verbonden: het is in opdracht van haar man gecomponeerd voor haar veertigste verjaardag. Het is een ritmische interessant stuk met een ostinato-ritme (= steeds herhaal motief) in het pedaal. De Trompet 8′ van het orgel klinkt als uitkomende stem. Vervolgens vertoont Willeke haar kunsten met de Triosonate VI in G (BWV 530) van Johann Sebastian Bach (1685-1750), muziek waarin steeds drie melodieën klinken: één voor de voeten, één voor de linkerhand en één voor de rechterhand. De sonate bestaat uit drie delen: Vivace (dat betekent ‘levendig’), Lento (dat wil zeggen’langzaam, slepend’) en Allegro (wat ‘opgewerkt’ inhoudt). Het concert wordt besloten met vier delen over ​Dass Vater unser uit het Tabulaturbuch van Johann Ulrich Steigleder (1593-1635) waarin we de stijl van de vroege barok horen: een vierstemmige fantasie-fuga, twee keer een driestemmig koraal en een vierstemmige Toccata-variatie. Een krachtige afsluiting van alweer het laatste orgelconcert van deze zomer!
Foto
Over de organiste
Willeke Smits (1975) studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium, haalde haar praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, studeerde Koordirectie aan de Hogeschool IDE en Piano aan de Schumann Academie. Haar docenten waren onder andere Bernard Winsemius en Reitze Smits. Zij volgde diverse cursussen en masterclasses en was finalist bij het Sweelinck Concours in 2017. Sinds kort is Willeke organist van de Hooglandse Kerk in Leiden, waar zij het monumentale De Swart-Van Hagerbeer-orgel, het romantische Willis-orgel en een 19e-eeuws kabinetorgel bespeelt. Ze is zeer actief als concertorganist en heeft een privé-lespraktijk voor orgel en piano. Zie haar complete CV op www.willekesmits.nl.
Welkom!
Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.
Bekijk het volledige programma

NIEUWS DIRECT IN UW MAILBOX?

Ontvang onze e-mailnieuwsbrief en mis geen enkele concertaankondiging meer!
Schrijf u direct in!

0 Reacties

Orgelconcert Ronald de Jong in Grote Kerk Nijkerk

30/7/2018

0 Reacties

 
Organist en kunstenaar Ronald de Jong verzorgt op dinsdag 14 augustus het vijfde orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk. Hij speelt oude muziek uit de renaissance en de barok, 18e- en 19e-eeuwse muziek en werken die hij zelf componeerde. 
Foto
Oude muziek
De Jong opent het concert met oude muziek. Allereerst Italiaanse klanken uit de 17e eeuw: de Toccata settima (de zevende toccata) van Michelangelo Rossi (1602-1656), een werk uit de eerste periode van de barok. Vervolgens klinken de bekende zes variaties over Mein junges Leben had ein End van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). De Jong programmeert vervolgens twee werken uit de renaissance van Tielman Susato: Passe e medio en Ronde. Daarna volgt een Preludium en fuga in C van Johann Christian Heinrich Rinck (1770-1846), een werk dat hij componeerde naar voorbeeld van Johann Sebastian Bach.
Bach, Deshayes en eigen werk
Johann Sebastian Bach (1685-1750) mag zelf natuurlijk ook niet ontbreken. Van hem speelt De Jong koraalmuziek: Von Gott will ich nich lassen (BWV 658) uit de Leipziger koralen en Liebster Jesu, wir sind hier (BWV731). Daarna volgt een eigen werk van De Jong (1956): Koraal en variaties over Psalm 33, waarin de organist zijn kunsten als componist laat horen. Hij heeft daarbij een unieke, eigen stijl ontwikkeld. Franse sferen horen we in de Meditation van Henri Deshayes (1838-1913). De Jong besluit het concert met werk van eigen hand: een wervelende Toccata, die met een fraaie spanningsopbouw eindigt in een onstuimig slot, waarbij de organist ‘vol op het orgel’ gaat.
Foto
Over de organist
Ronald de Jong (1956) is toonkunstenaar en beeldend kunstenaar. Hij kreeg op 16-jarige leeftijd zijn eerste orgellessen en werd een jaar later toegelaten op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij hoofdvak Orgel studeerde. Zijn docenten waren Rienk Jiskoot en Wim van Beek. Hij haalde zijn diploma Kerkelijk orgelspel aan het Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht. Sinds 1991 is hij cantor-organist van de Oude Kerk in Zoetermeer. Hij is actief als kerkorganist, concertorganist, cantor, begeleider, muziekdocent, muzikaal adviseur, componist en beeldend kunstenaar. Van zijn spel zijn zeven CD’s verschenen.
Welkom!
Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.
Bekijk het volledige programma

NIEUWS DIRECT IN UW MAILBOX?

U kunt nieuws over de orgelconcerten ook in uw mailbox ontvangen!
Meld u vandaag nog aan!

0 Reacties

Orgelconcert Harm Hoeve in de Grote Kerk

17/7/2018

0 Reacties

 
Harm Hoeve verzorgt op dinsdag 31 juli het vierde orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk. Hij heeft een aantrekkelijk programma samengesteld met een afwisseling van eigen koraalmuziek en werken van bekende componisten. Hiermee kan hij de schoonheid van het orgel uit 1756 goed laten horen.
Foto
Koraalmuziek, Bach, Handel & Krebs
De organist opent het concert met twee eigen koraalbewerkingen: Grand Choeur over 'Van U wil ik zingen' en een Orgelkoraal over Psalm 139. Daarna komt het Prealudium en Fuga in C moll (BWV 549) van Johann Sebastian Bach (1685-1750), een stuk waarvan het Prealudium begint met een pedaalsolo en waarvan het eind van de Fuga een daverend slotakkoord in C laat horen. Daarna volgt muziek van een tijdgenoot van Bach: Georg Friedrich Händel (1685-1759). Van hem klinkt het Concerto VI in Bes: het vrolijke en bekende Allegro, een dromerig Larghetto en het virtuoze Allegro moderato. Vervolgens klinkt het Trio in Es van Johann Ludwig Krebs (1713-1780) die een vriend en leerling was van Bach. 
19e, 20e & 21e eeuw
Een eeuw later dan Bach, Händel en Krebs leefde de Nederlandse pianist, organist en componist Samuël de Lange sr. (1811-1884). Van hem speelt Hoeve de Fantasie-Sonate III, waarin de melodie van het Pinksterlied "Ja Jezus heerscht! Het ongeloof verstomm'" verwerkt is. Dit is dezelfde wijs als Psalm 22. Dit stuk is geheel gecomponeerd in de stijl van Felix Mendelssohns orgelsonates. Na dit onstuimige werk volgt een rustpunt in het programma: The Messenger on the Hill van Ad Wammes (*1953). Als voorlaatste stuk programmeert Hoeve een orgelklassieker: de feestelijke Fanfare van Nicolas Jacques Lemmens (1823-1881). Het concert eindigt met een eigen koraalfinale van Harm Hoeve. Waarover die gaat is nog een verrassing.
Foto
Over de organist
Harm Hoeve (1964) begon zijn opleiding aan de muziekschool in Zwolle en studeerde daarna orgel aan het Zwolse conservatorium, bij Harm Jansen. Aan het Hilversumse conservatorium studeerde hij piano bij Matthijs Verschoor. Daarnaast volgde hij lessen bij Piet Kee en Guy Bovet aan de Internationale Zomer Academie voor Organisten in Haarlem. Hij is kerkorganist in Rouveen en is bekend als concertorganist, koorbegeleider, dirigent en begeleider van solisten. 
Welkom!
Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten. 
Bekijk het volledige programma

NIEUWS DIRECT IN UW MAILBOX?

U kunt concertaankondigingen als deze automatisch in uw mailbox ontvangen!
Schrijf u direct in

0 Reacties

Jan Hage speelt verzoeknummers in de Grote Kerk

5/7/2018

0 Reacties

 
Jan Hage, organist van de Domkerk in Utrecht, verzorgt op 17 juli het derde concert in de orgelconcertserie van de Grote Kerk. Het concert is bijzonder, omdat de organist een verzoekprogramma speelt. Er staat dus veel geliefde muziek op het programma.
Selectie uit ca. 35 verzoeknummers
De organist had de keuze uit zo'n 35 ingediende muziekstukken. Dat betekent dat het merendeel afvalt, maar hij heeft er een afwisselend en aantrekkelijk programma van weten te maken. De werken die hieronder genoemd worden staan onder voorbehoud op het programma. Houd deze website in de gaten voor alle details en het definitieve programma. 
Foto
Bach, Mendelssohn, Händel
Muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750) mag natuurlijk niet ontbreken. Hage speelt van hem de Pastorella in F major (BWV 590) en het bekende Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 645). Van Felix Mendelssoh-Bartholdy (1809-1847) staat de Orgelsonate nr. 3 in A major op het programma. Van Georg Friedrich Händel (1685-1759) klinkt het bekende De koekoek en de nachtegaal, een vrolijk muziekstuk waarin met de fluitregisters van het orgel vogelgeluiden nagebootst worden.
Hollandse muziek (met een Afrikaans tinje...)
​Daarnaast speelt Hage muziek van Nederlandse bodem: Orgellied ’t Scheepke onder Jezus’ hoede’ van Jan Zwart (1877 -1937) en Thema en variaties van Hendrik Andriessen (1892-1981). Bijzonder is Psalm 150  in een bewerking van Toon Hagen (*1959). Dit werk schreef hij toen Nelson Mandela werd vrijgelaten. Het is een feestelijke bewerking met Afrikaanse ritmische invloeden. 
Foto
Over de organist
Jan Hage (1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens Orgel en Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium. Hij studeerde ook Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor kerkmuziek te Utrecht. Verder studeerde hij Orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt (Frankrijk). In 1995 werd hij organist van de Kloosterkerk in Den Haag en sinds 2011 is hij organist van de Domkerk in Utrecht. Hij behaalde vele prijzen en diploma’s.

Zie voor zijn volledige CV www.janhage.nl/cv. 
Welkom!
​Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten. 
Bekijk het voorlopige programma

NIEUWS DIRECT IN UW MAILBOX?

Krijg deze nieuwsberichten automatisch in uw mailbox en mis nooit meer iets!
Dat wil ik!

0 Reacties

Orgelconcert Bert den Hertog met oude en moderne muziek

22/6/2018

0 Reacties

 
Bert den Hertog verzorgt op dinsdag 3 juli het tweede orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Hij heeft een programma samengesteld waarin hij oude en nieuwe muziek verbindt. Daarbij mijdt hij het moderne idioom niet. 
Over het programma
Den Hertog begint met Partite diverse sopra: ‘O Gott, du frommer Gott’ (BWV 767). Dit is een werk van Johann Sebastian Bach (1685-1750), dat hij al voor zijn 20e levensjaar componeerde. In acht variaties komen verschillende klanken van het orgel aan bod. Daarna komt Psalm 116: een zetting van Daan Manneke (*1939) en vier variaties van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Den Hertog vervolgt met ander werk van Manneke: Drie delen uit 'Le Bouquet, Concert pour Orgue' wat dan weer een hommage aan Sweelinck is. Dit zijn bombastische werken in een modern idoom, waarin een aandachtige luisteraar de melodie van Psalm 8 ontdekt. Verder klinkt muziek van Jean Langlais (1907-1991), Jan Nieland (1903-1963) en Jacques Bonset (1880-1959).
Foto
Over de organist
​Bert den Hertog (1978) studeerde van 1997 tot 2003 hoofdvak Orgel aan het Rotterdams Conservatorium bij Ben van Oosten. Hij specialiseerde zich in oude muziek bij Bernard Winsemius, in romantische literatuur bij Ben van Oosten en eigentijdse literatuur / werken van Olivier Messiaen bij Willem Tanke. Sinds 2010 is hij hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen en sinds 2013 concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk in Den Haag. 
Barokorgel uit 1756
​Het orgel van de Grote Kerk is een barokorgel dat werd gebouwd in 1756 door Matthijs van Deventer. Het is het grootste orgel dat hij bouwde. De orgelkas met uitbundig houtsnijwerk is gemakt door Andries van Bolder. Het instrument heeft 23 registers, verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en pedaal. Het orgel is zowel in klank als in uiterlijk uniek in Nederland én daarbuiten. 
Welkom!
​Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten. 
Bekijk het hele programma

NIEUWS DIRECT IN UW MAILBOX?

Krijg deze nieuwsberichten automatisch in uw mailbox en mis nooit meer iets!
Graag!

0 Reacties

Willem van Twillert opent orgelserie 2018 Grote Kerk Nijkerk

11/6/2018

0 Reacties

 
De Amersfoortse organist Willem van Twillert verzorgt op dinsdag 19 juni het eerste van de zes orgelconcerten van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Op het programma staat veel muziek die oorspronkelijk niet voor orgel gecomponeerd is. Het belooft daarom een boeiend concert te worden.
Vier thema's
Van Twillert heeft een afwisselend programma samengesteld, rondom vier thema’s. ‘Dansen uit de renaissance’, ‘J.S. Bach geïnspireerd door Vivaldi’, ‘Bewerkingen voor orgel’ en ‘Geïnspireerd door de barok’. Hij start met twee levendige muzikale dansen uit de 16e eeuw. Hierna volgt muziek van Johann Sebastian Bach: delen uit cantates en een ‘Prealudium en Fuga in G dur’. Ook klinkt muziek uit de romantiek: het beroemde ‘Ave Maria’ van Franz Schubert en de ‘Vocalise’ van Sergej Rachmanioff.
Foto
Over de organist
​Willem van Twillert studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam: niet alleen orgel, maar ook piano, directie, kerkmuziek en klavecimbel. Als componist is Van Twillert eveneens een gevestigde naam, zowel als het gaat om orgelkoraalbewerkingen als om meer concertante werken. De musicus is op allerlei andere vlakken actief, bijvoorbeeld als concertorganist, kerkorganist, muziekdocent, dvd- en cd-producent.
Uniek orgel
Het monumentale orgel van de Grote Kerk is in 1756 gebouwd door Matthijs van Deventer. Het orgel valt uiterlijk op door uitbundig houtsnijwerk. De klank is warm, helder en krachtig. Het instrument heeft ontzettend veel karakter en is uniek te noemen.
Welkom!
​Het concert op 19 juni begint om 20.00 uur. De toegang is gratis; er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.
Bekijk het volledige programma

Nieuws direct in uw mailbox?

Krijg deze nieuwsberichten automatisch in uw mailbox en mis nooit meer iets!
Ja, dat wil ik!

Kijken & luisteren

Enkele jaren geleden nam Willem van Twillert verschillende video's op in Nijkerk. Hij speelt hierop zijn eigen psalmbewerkingen in klassieke stijl.
0 Reacties

Pinksterconcert met muziek uit vijf eeuwen in Grote Kerk Nijkerk

4/5/2018

0 Reacties

 
In de Grote Kerk van Nijkerk vindt op zaterdag 19 mei het jaarlijkse pinksterconcert plaats. Bijzonder dit jaar is dat er muziek uit vijf eeuwen op het programma staat. Uitvoerenden zijn het Voci Vocal Ensemble, met als dirigente Rineke de Wit en organist Diederik Blankesteijn. De Wit is daarnaast te horen als solozangeres en hoboïste.
Muziek rondom Pinksteren
Ieder jaar kan het pinksterconcert in de Nijkerkse Grote Kerk rekenen op goede belangstelling. Wellicht komt dat doordat er rondom Pinksteren niet zo veel muziek is. Op het programma voor 19 mei staan werken die direct te maken hebben met de Heilig Geest die tijdens het pinksterfeest uitgestort werd. Diederik Blankesteijn speelt bijvoorbeeld ‘Veni Creator’ van de Franse barokcomponist Nicolas de Grigny. Deze muziek klinkt verrassend mooi op het orgel van de Grote Kerk dat uit 1756 dateert.
Foto
Muziek uit vijf eeuwen
Daarnaast zingt het koor enkele werken rondom de christelijke feestdagen, waarvan Pinksteren de laatste is. Er staat muziek op het programma uit vijf eeuwen: van de 15e-eeuwse componist Giovanni Pierluigi da Palestrina (‘O crux ave’) tot de 18e-eeuwse barokmuziek van Johann Sebastian Bach, maar ook 19e-eeuwse werken van Felix Mendelssohn (‘Verleih uns Frieden gnädlich') en 20e-eeuwse muziek waarvan sommige componisten nog in leven zijn. Verder zijn op hobo en orgel twee delen uit het ‘Hoboconcert in c’ van Domenico Cimarosa te horen.
Bekijk het volledige programma
Voci Vocal Ensemble
Het Voci Vocal Ensemble bestaat uit 16 ambitieuze zangers en zangeressen die graag muzikale uitdagingen aangaan. Kwaliteit en diepgang zijn belangrijk voor dit koor. Het ensemble zingt voornamelijk klassieke kerkmuziek, oude muziek en nieuwe muziek (zie ook www.vocivocal.nl).
Foto
Dirigente & hoboïste Rineke de Wit
Rineke de Wit is all-round musicus en is actief als zangeres, hoboïste, singer-songwriter en pianiste. Ze heeft 20 jaar ervaring als dirigente en studeerde in 2008 af als musicoloog. Ze componeert, arrangeert, is zang-coach en verzorgt workshops (zie ook www.rinekedewit.com).
Foto
Organist Diederik Blankesteijn
Diederik Blankesteijn kreeg orgelles van zijn vader, ging daarna in de leer bij Willem van Twillert en Frank Peters en begon in 2013 zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam. In juni speelt hij zijn orgelexamenconcert in Haarlem. Hij volgde masterclasses bij organisten in binnen- en buitenland en won prijzen op verschillende concoursen (zie ook www.diederikblankesteijn.nl).
Gratis toegankelijk
Het pinksterconcert op zaterdag 19 mei begint om 20.00 uur. De toegang is gratis; er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de musici elkaar ontmoeten en napraten.
0 Reacties

Nieuwjaarsconcert Evert van de Veen

26/12/2017

0 Reacties

 
Liefhebbers van orgelmuziek, mooie liederen en samenzang kunnen het nieuwe jaar muzikaal beginnen in de Grote Kerk van Nijkerk. De bekende organist Evert van de Veen verzorgt op zaterdag 6 januari 2018 een nieuwjaarsconcert op het prachtige Van Deventer-orgel uit 1756. Hij heeft een afwisselend programma samengesteld, dat goed aansluit bij de start van het nieuwe jaar.
De eerste twee programmapunten gaan bijvoorbeeld over de leiding van God in het leven: liedbewerkingen van Klaas Jan Mulder over “Leer mij Uw weg, o Heer” en “Wees mijn Leidsman”. Halverwege het programma komt bovendien een stuk van Dick Sanderman aan bod over “Ga met God en Hij zal met je zijn”. Hiermee wil de organist ongetwijfeld iets meegeven bij de start van 2018. Ook het Choralvorspiel over “Hilf, Herr Jesu, laß gelingen” van Gottfried August Homilius past bij de jaarwisseling. Dit Duitse lied is een gebed voor een heilige levenswandel en Gods bijstand en genade in het nieuwe jaar.
Foto
Bekijk het volledige programma
Verder klinkt er onder meer vrolijke muziek van Antonio Vivaldi, een bekend Praeludium en fuga in c moll (BWV 546) van Johann Sebastian Bach en Sonate II in c moll van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Er wordt afgesloten met de Fantasie over “Grote God, wij loven U” van Klaas Jan Mulder: een lied waarin het thema ‘eeuwigheid’ een rol speelt. Aansluitend volgen drie verzen samenzang.

Evert van de Veen (1963) begon op jonge leeftijd met orgellessen. Na lessen te hebben gevolgd bij Evert van de Kamp en John Propitius volgde hij een orgelstudie aan het Conservatorium in Utrecht bij Theo Teunissen. Hij geeft nu jaarlijks vele concerten, als organist, koorbegeleider en dirigent. Er verschenen orgel-CD’s en bundels met bladmuziek van zijn hand.  Op zondag speelt hij in de Gereformeerde Kerk van Voorthuizen en in de Hervormde Kerk van Putten.

Het concert op zaterdag 6 januari begint om 20.00 uur. De toegang is gratis; aan de uitgang wordt een collecte gehouden. Nieuw is dat de luisteraars de organist ook kunnen zien spelen op een videoscherm in de kerk. Na afloop van het concert is er in ’t Gasthuus naast de kerk gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en de organist en andere bezoekers te ontmoeten en na te praten.
Foto
0 Reacties

Kerstzang in Grote Kerk Nijkerk

7/12/2017

0 Reacties

 
Muziek, samen zingen en luisteren naar het kerstverhaal: dat kan op zaterdagavond 23 december in de Grote Kerk van Nijkerk. De traditionele Kerstzang is ieder jaar een sfeervolle opmaat naar het kerstfeest. Dit jaar verleent een groot projectkoor onder leiding van Wim Huijser haar medewerking. Het thema van de avond is “Gloria in excelsis Deo”.
Foto
Behalve het koor van zo’n 50 zangers en zangeressen, zorgt een aantal muzikanten voor kerstklanken. Bas Blankesteijn begeleidt de samenzang op het Van Deventer-orgel. Diederik Blankesteijn is pianist bij het koor en speelt op het orgel een muzikaal intermezzo. Daarnaast verhogen Mattijs Blankesteijn en Marissa Simon de sfeer met trompet en bugel. Dominee M. Messemaker verzorgt de meditatie rondom gedeelten uit de Bijbel die leden van de jeugdverenigingen van de Grote Kerk voordragen.

De samenzang van bekende kerstliederen vormt een belangrijk deel van het programma. Daarnaast laat het projectkoor van zich horen met afwisselende muziek, waarvan een deel ook bekend in de oren zal klinken. De kerstzang begint om 19.30 uur. De verwarmde kerk is geopend vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis en er wordt gecollecteerd voor Stichting Ontmoeting. Iedereen is van harte welkom.

0 Reacties
<<Vorige
Voorwaarts>>
    Archief nieuws

    .

    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    Januari 2019
    December 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    December 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    December 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    December 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015

Orgelcommissie hervormde gemeente Nijkerk

Grote- of Sint Catharinakerk
Holkerstraat 1
3861 CC Nijkerk

​info@orgelnijkerk.nl
Privacyverklaring 

IBAN:
​NL35 RABO 0118 3726 96
t.n.v. Orgelcommissie hervormde gemeente Nijkerk​
Sociale media

Facebook
Instagram
YouTube

© 2015-2019 Orgelcommissie hervormde gemeente Nijkerk
  • Home
  • Agenda
  • Nieuws
  • Het orgel
    • Historie
  • Fotoalbum
    • Foto's Open Monumentendag 2019
    • Foto's orgelconcert Laurens de Man
    • Foto's orgelconcert Minne Veldman
    • Foto's orgelconcert Sietze de Vries
    • Foto's orgelconcert Arjan Breukhoven
    • Foto's nieuwjaarsconcert 2019
    • Foto's Open Monumentendag 2018
    • Foto's orgelconcert Ronald de Jong 2018
    • Foto's orgelconcert Harm Hoeve 2018
    • Foto's orgelconcert Jan Hage 2018
    • Foto's orgelconcert Bert den Hertog 2018
    • Foto's orgelconcert Willem van Twillert 2018
    • Foto's Kerstzang 2017
    • Foto's Open Monumentendag 2017
  • Info & contact
    • Inschrijven Nieuwsbrief
  • Blog